On hienoa, että osallistujien varmuus kasvaa jo yhden päivän työskentelyssä.
-Katariina Hollanti-
Katariina Hollanti

Esiintymisjännitys on luonnollinen stressitila jokaiselle esiintyjälle. Keho vireytyy lisäämällä adrenaliinin eritystä, jolloin syke kiihtyy, verenpaine nousee ja hengitystiheys kasvaa. Nämä fysiologiset reaktiot saavat aikaan oireita, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä. Usein esiintyjä pelkää, että esimerkiksi käsien tärinä tai äänen murtuminen on merkki heikkoudesta. Negatiivisia tuntemuksia voi oppia havainnoimaan ja sietämään. Jännitys on mahdollista muuttaa positiiviseksi vireytymiseksi. Totuus on, että yleisö on aina esiintyjän puolella ja toivoo tämän onnistuvan.

Kaikkeen viestintäämme vaikuttaa käsityksemme itsestä viestijänä. Tämä käsitys saattaa olla epärealistinen eli se on ristiriidassa ympäröivien ihmisten käsitysten kanssa. Viestijäkuvan kehittymiseen vaikuttaa palaute, jota olemme saaneet itsestämme lapsuudesta lähtien. Esimerkiksi ikävät kokemukset alakoulun painajaismaisista laulukokeista vaikuttavat esiintymistilanteisiin aikuisena. Samat ikävät tuntemukset katseen kohteena olemisesta leimaavat tuntemuksiamme.

Pedacomin esiintymiskoulutuksessa oppiminen tapahtuu turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä. Esiintymisharjoituksia ei taltioida, ellei osallistuja erikseen sitä toivo. Koulutuksessa harjoitellaan myös esityksen havainnointia ja rakenteellista palautteen antamista. Jokainen esiintyjä saa palautetta sekä kouluttajalta että ryhmäläisiltä. Koulutuksista hyötyvät niin aloittelevat kuin kokeneetkin esiintyjät, jotka haluavat vahvistaa positiivisia tuntemuksiaan esiintymistilanteista.

[Alt-Text]